Wij zijn Dropje en Tumtum, de bonte schapen

De dames Dropje en Tumtum zijn echte gezelligheidsdieren. Ze leven tussen de andere schapen en geiten maar komen ook graag bij bezoekers staan om geknuffeld te worden. Het liefst krijgen Dropje en Tumtum een heleboel aaien over hun bol en blijven daar graag een tijdje voor bij je hangen. Ze komen het liefst langs wanneer je rustig op een boomstam of bankje zit.

Dropje is te herkennen aan haar witte kop met zwarte neus en ogen, terwijl Tumtum op zijn kop een witte bles heeft.

Dropje en Tumtum hebben een prachtige bonte combinatie van bruin, wit en zwart in hun vacht. In mei of juni komt de schaapscheerder langs bij Stichting Dierenweide Zonnehoeve. Dan wordt van de wol van Dropje en Tumtum iets moois gemaakt zoals bijvoorbeeld een trui of sokken.

Kom gezellig langs om kennis met ze te maken!

Is het Bonte Schaap een schapenras?

Over de hele wereld zijn er maar liefst 900 verschillende schappenrassen in verschillende groottes en kleuren. En alle Bonte Schapen er prachtig uit,  het is officieel géén schapenras. De herkomst van het Bonte Schaap is onbekend of het spoor is nog amper terug te vinden. 

Vaststaat dat het bonte schaap van oudsher voorkomt in het veenweidegebied (tussen Leiden en Utrecht) en dat het zich pas sinds kort heeft verspreid over de rest van het land. Het waren vroeger de schapen van de boeren in het veenweidegebied. Daar hielden ze het gras kort. 

Er zijn naar schatting enkele tienduizenden bonte schapen in Nederland. Het Bonte Schaap leeft – net als alle schapen – het liefst in een kudde. Schapen die alleen leven zijn vaak eenzaam en ongelukkig.

Wist je dat schapen kunnen doodgaan als zij op hun rug liggen en niet meer op kunnen staan? Dus als je een schaap op zijn rug ziet liggen, help hem dan weer overeind.

Een mannetjes schaap wordt een ram genoemd, een vrouwtje een ooi en een baby een lammetje. Een lammetje zit ongeveer 147 dagen in de buik van de moeder voordat hij of zij geboren wordt. Meestal krijgen ooien een 1 -, 2- of 3ling per jaar. Reken maar uit hoe gezellig dat wordt met elkaar!