Hi, wij zijn Kuifje en Dirkje

De ezels Kuifje en Dirkje zijn nieuwsgierig maar ook een beetje verlegen. Als ze je eenmaal kennen vinden ze het heerlijk om dichter bij je in de buurt te zijn. Op de Dierenweide hebben ze een ruime plek tussen de bomen. Waar Kuifje is zie je meestal ook Dirkje, want ezels vinden het niet prettig om alleen te zijn. Ze genieten het meest van het samen rondrennen en spelen.

Wanneer we ’s morgens starten met het voeren van de schapen en geiten, laten Kuifje en Dirkje ook flink van zich horen door luidkeels te balken. Dat is vermakelijk om te zien en te horen!

Kuifje en Dirkje zijn prachtig bruin en grijs en wanneer hun winter- naar de zomervacht gaat, houden ze het meest van aaien of zo nu en dan geborsteld worden door onze vrijwilligers. Daarnaast vinden ze het altijd fijn om van iedereen aandacht te krijgen.

Weetjes over ezels

Kuifje en Dirkje zijn Mediterrane miniatuur (mini)ezels. Hoewel veel ezelsoorten zich hebben ontwikkeld in een subtropisch klimaat, kunnen ze zich goed aanpassen aan onze weersomstandigheden. Daarvoor moeten we wel goed rekening houden met voeding en huisvesting. Een droge stal waar ze kunnen schuilen en veel ruimte is voor alle soorten ezels belangrijk. De stal moet dagelijks schoon gemaakt worden en de ezelsmest moet uit het weiland weggehaald worden om wormbesmetting te voorkomen.

De kleur van ezels schommelt tussen grijs, bruin en zwart, maar er zijn ook bonte ezels en schimmels.

Ezels kunnen heel goed in het donker zien en hebben een goed overzicht over hun omgeving. Paarden rennen weg wanneer ze gevaar ruiken, maar ezels durven het gevaar op te zoeken en het ‘hoofd te bieden’.