Onze Quessant schaapjes

Onze Quessant schaapjes zijn schattig om te zien. Dat komt omdat ze klein zijn, maar ook vanwege hun rustige en lieve karakter.

Zij laten zich het best aaien als mensen rustig lopen of zitten. Wanneer je snel op hen afloopt of achterna rent, vinden ze dat niet fijn en lopen snel weg. Maar geen enkel dier is daar bij de Dierenweide blij mee!

De schaapjes zijn op bij ons te bewonderen in zwarte en bruine kleuren. Ze bestaan ook in zwart en grijs maar die lopen niet bij de Dierenweide rond.

Voor foto hobbyisten zijn de Quessant schaapjes zeer geschikt. Hun lieve kopjes en zachtaardig karakter spatten van het beeld af. En wanneer er wat hooi of stro tussen hun vacht zit, kan dat grappige plaatjes opleveren.

Eens per jaar moeten de schapen worden geschoren. Dit gebeurt meestal in de maand mei of juni. Wanneer de schaapscheerder komt maken we er een mooie dag van waarbij iedereen mag komen kijken en er spelletjes gespeeld kunnen worden.

Meer weten over onze Quessant schapen?

De naam “Ouessant” komt van het Île d’ Ouessant, een klein eilandje voor de kust van Bretagne in Frankrijk. Ouessant spreken we op z’n Nederlands uit als oe-es-sant.

Een Quessant schaap is het kleinste schapenras ter wereld. Ze hebben een lief en rustig karakter en zijn bijna nooit ziek. De vrouwtjes schapen wegen ongeveer 14 kilo, de mannetjes 20 kilo. Bij de Ouessanten hebben de vrouwtjes geen hoorns maar de mannetjes wel. Zoals je zult zien hebben onze schaapjes geen hoorns en zijn ze dus allemaal vrouwtjes. 

Een Ouessant schaapje is pas echt uitgegroeid na 3 jaar. Wij hebben 7 oudere maar ook een jong zwart schaapje rondlopen die nog niet is volgroeid. 

De schaapjes eten gras maar omdat wij geen gras hebben krijgen ze hooi. Ook krijgen ze iedere ochtend een handjevol speciale schapenbrokken. Ze vinden dit niet alleen lekker maar ook het is ook goed voor ze omdat er onder andere vitaminen in zitten. 

Ook zul je ze af en toe zien likken aan een groot wit blok. Dit is een liksteen wat gemaakt is uit natuurlijk rotszout. Rotszout bevat natuurlijke mineralen. Mineralen en zout zijn onmisbaar voor schapen en geiten. En natuurlijk hebben ze ook water nodig.