Roosje, het Kune Kune varken

Roosje ligt vaak lekker te snurken in haar (nieuwe) hok op een bed van stro. Voor een lekker ontbijt komt ze graag haar verblijf uit. Rustig wandelt ze dan haar etensbak en gaat daar smakelijk en smekkend eten. Het is een vermakelijk gezicht! 

Varkens kunnen niet zo goed alleen zijn, maar Roosje ziet heel erg slecht. Daardoor kan ze schrikken van onbekende dingen op haar snuit. Van dat schrikken kan ze gaan bijten. Dat is voor niemand fijn. Om Roosje niet teveel stress te bezorgen leeft ze naast de pony’s. Bezoekers zullen haar dan ook niet mogen aaien maar Roosje kent de verzorgers goed. Ze laat zich dan graag aaien of met zachtjes borstelen.Ze is tenslotte een rustig en vriendelijk varken! 

Omdat Roosje veel slaapt en slecht ziet, denken we dat ze al oud is, maar dat weten we helaas niet

 

Wat is een Kune Kune varken?

Kune Kune varkens, ook wel bekend als Maori varkens, komen veel in Nieuw-Zeeland voor. Ze zijn vroeger meegekomen met Europeanen en Amerikanen. Hun naam wordt uitgesproken als ‘koenie koeinie’ in het Nederlands en het betekent ‘dik en rond’ in de Maori-taal.Ze hebben een korte snuit en punt- en flaporen. Het zijn rustige en vriendelijke varkens.

Deze varkens zijn pas volgroeid als ze 5 jaar zijn en ze kunnen ongeveer 20 jaar oud worden. We weten helaas niet hoe oud Roosje is.

De Kune Kune bestaan in verschillende kleuren: crèmekleur, bruin, zwart en gevlekt. Onze Roosje is crèmekleurig. Hun hele lichaam is begroeid met haren. Maar soms verliezen zij dat.  Dit gebeurt meestal in het voorjaar dan verliest zij haar beschermende ondervacht en winterhaar. Er kunnen dan hele kale plekken te zien zijn en haar huid ziet er dan schilferig en onverzorgd uit.

Varkens kunnen niet zweten. Daarom nemen ze in de zomer graag een modderbad om af te koelen. Varkens met een lichte huid of weinig haar bedekking, zoals Roosje, zijn extra gevoelig voor zonnebrand. De modder geeft hier ook bescherming aan.