- 15 vrouwelijke ouessant schapen
- 2 vrouwelijke bonte schaapjes (Dropje & Tumtum)
- 4 dwerg geiten, waarvan 2 jonge spring in het velds (Vincent, Charlie, Dixie en
- 2 Zuidafrikaanse boerenbokjes (Yaro & Yakuno)
- 7 konijntjes in hok en 2 witte konijnen los onder de bunker.
- Varken Roosje, zij loopt niet los op de Dierenweide
- 1 Shetland pony (Liesje)
- 2 mini ezels (Kuifje & Dirkje)
Hoi ik ben Merel ik ben 13 jaar oud en ik doe nu 2 jaar vrijwilligerswerk op de dierenweide.
Hallo mijn is Demy 11 jaar. Ik help op Dierenweide Zonnehoeve. Ik verzorg de donkere ezel (Nino). Hij is ongeveer 9 of 10 jaar oud. U zult mij daar vast een keer tegenkomen. Wat ik allemaal met hem doe is het volgende: voerspelletjes – springen – naar het bos – wandelen – poetsen en knuffelen.
Hij vindt het leuk want hij is altijd lekker actief. Het is super leuk op de weide, kom u ook een keer kijken? Heeft u vragen, ik kan het altijd beantwoorden.
Groetjes Demy
Ouessantschapen
Herkomst
Ouessantschaapjes zijn genoemd naar het eiland Ouessant. Dat ligt in de Atlantische Oceaan voor de uiterste punt van Bretagne. Het zijn dus oorspronkelijk Franse schaapjes.
Er zijn veel verhalen over hoe de schaapjes daar ooit zijn gekomen, maar het meest aannemelijke is dat ze daar tijdens een schipbreuk terecht zijn gekomen en zichzelf vervolgens in stand hielden.
Rond 1960/1970 was dit ras bijna uitgestorven. Op het eiland zelf was er geen Ouessantschaap meer over en op het vasteland was nog slechts een groepje van ruim 20 Ouessantjes op een landgoed. Toen is men in actie gekomen om dit ras voor de ondergang te behoeden. Liefhebbers hebben zich ontfermd over deze kudde en zijn met een fokprogramma gestart. En gestaag is het aantal uitgebreid. In 1973 zijn de eerste Ouessantschaapjes in Nederland gekomen.
Inmiddels zijn er hier veel meer dan in Frankrijk zelf ! in totaal zijn er in Nederland nu wel ongeveer 10.000 Ouessantschaapjes en floreert het ras als nooit tevoren !
Eigenschappen
De Ouessant is waarschijnlijk het kleinste schapenras ter wereld:
Voor de rammen geldt een maximale schofthoogte van 49 cm en ze wegen ongeveer 20 kg, de ooien zijn 46 cm en wegen zo’n 14 kg.
Bij het Ouessantschaap komen oorspronkelijk drie kleuren voor: zwart, wit en bruin. De zwarte kleur komt het meeste voor. De wol is lang met een zeer dichte ondervacht, die bescherming biedt aan het ruwe zeeklimaat van het eiland van oorsprong. Het gewicht van de vachten varieert van 1 tot 1,8 kg, wat 10% is van het levend gewicht. Het Ouessantschaap heeft hiermee per kilogram levend gewicht een zeer hoge wolopbrengst, de hoogste van de Franse schapenrassen.
Scheren
Schapen moeten geschoren worden. Juli is een goede scheermaand voor deze schaapjes aangezien door de hitte het wolvet soepeler wordt. Wel is het dan oppassen bij felle zonneschijn, omdat de schapen kunnen verbranden zonder hun beschermende vacht. Dus bij een hittegolf wordt het scheren soms een weekje uitgesteld. Gelijktijdig worden ook de klauwen bekapt.
Verzorging
De Ouessant een natuurlijk ras: in principe kunnen ze het gehele jaar buiten verblijven en is een stal niet echt noodzakelijk. Maar enige beschutting tegen regen, sneeuw en kou is wel nodig en het hooi moet droog blijven. Aflammeren kan ze gewoon in de wei gebeuren.
Voeding
Schapen zijn herkauwers en zolang er gras in de wei staat is dat de beste voeding. Op onze weide is er weinig gras, dus daarom krijgen onze schaapjes dagelijks kuilgras. Dit is erg voedzaam.
Schapenbrokken voeren is niet noodzakelijk, maar wel leuk, dus dat krijgen ze ook elke dag en de schapen zijn er gek op. Je kunt ze hiermee handtam maken.
Gebit
Bij alle Ouessantjes gaan na 5 of 6 jaren alle tanden eruit. Ze steken dan eerst een tijdje naar voren (je kunt ze er dan met een tangetje zo uit halen) en gaan er dan uiteindelijk vanzelf wel uit. Daarna redden ze zich nog prima met de kiezen; die zijn absoluut noodzakelijk i.v.m. het herkauwen.
Vruchtbaarheid
Het bronstseizoen is kort, van oktober tot in januari.
Ouessantjes lammeren erg gemakkelijk en je hoeft je er bijna nooit mee te bemoeien. Het gaat allemaal vanzelf en binnen een uurtje loopt het lammetje door de wei. Het gebeurt vaak gewoon buiten: het is belangrijk om de moeder zelf de plek te laten bepalen. Ze worden meestal gedekt in november, dus dan worden de lammetjes geboren in april, soms al in maart. Bijna altijd is er maar 1 lam (incidenteel een tweeling) na een dracht van 21 weken. De eerste weken drinken de lammeren bij de moeder, maar al snel grazen ze met de kudde mee en doen ze zich ook te goed aan brokjes. Ze kunnen vanaf ongeveer 4 maanden oud van de moeder gescheiden worden. De lammeren zijn in datzelfde najaar al in staat om te dekken of gedekt te worden, dus vanaf september moeten de rammen van de ooien gescheiden worden.
Leeftijd
Ouessanten kunnen vlot 10 jaar oud worden en ook zijn er dieren bekend die 15 /16 jaar oud geworden zijn.