Maak kennis met onze lieve dieren

Bij Dierenweide Zonnehoeve werken we samen met een team van enthousiaste vrijwilligers die de dieren dagelijks verzorgen en bezoekers verwelkomen. We hebben een breed scala aan dieren, waaronder schapen, geiten, kippen, konijnen en nog veel meer. Al onze dieren worden goed verzorgd en krijgen de juiste voeding en medische zorg. Lijkt het jou leuk om deel uit te maken van het verzorgingsteam of om plaats te nemen in het bestuur van de stichting,

 

Roosje ligt vaak lekker te snurken in haar (nieuwe) hok op een bed van stro. Voor een lekker ontbijt komt ze graag haar verblijf uit. Rustig wandelt ze dan haar etensbak en gaat daar smakelijk en smekkend eten. Het is een vermakelijk gezicht! 

Wat is een Kune Kune varken?

Kune Kune varkens, ook wel bekend als Maori varkens, komen veel in Nieuw-Zeeland voor. Ze zijn vroeger meegekomen met Europeanen en Amerikanen. Hun naam wordt uitgesproken als ‘koenie koeinie’ in het Nederlands en het betekent ‘dik en rond’ in de Maori-taal.Ze hebben een korte snuit en punt- en flaporen. Het zijn rustige en vriendelijke varkens.

Deze varkens zijn pas volgroeid als ze 5 jaar zijn en ze kunnen ongeveer 20 jaar oud worden. We weten helaas niet hoe oud Roosje is.

De Kune Kune bestaan in verschillende kleuren: crèmekleur, bruin, zwart en gevlekt. Onze Roosje is crèmekleurig. Hun hele lichaam is begroeid met haren. Maar soms verliezen zij dat.  Dit gebeurt meestal in het voorjaar dan verliest zij haar beschermende ondervacht en winterhaar. Er kunnen dan hele kale plekken te zien zijn en haar huid ziet er dan schilferig en onverzorgd uit.

Varkens kunnen niet zweten. Daarom nemen ze in de zomer graag een modderbad om af te koelen. Varkens met een lichte huid of weinig haar bedekking, zoals Roosje, zijn extra gevoelig voor zonnebrand. De modder geeft hier ook bescherming aan.

Varkens kunnen niet zo goed alleen zijn, maar Roosje ziet heel erg slecht. Daardoor kan ze schrikken van onbekende dingen op haar snuit. Van dat schrikken kan ze gaan bijten. Dat is voor niemand fijn. Om Roosje niet teveel stress te bezorgen leeft ze naast de pony’s. Bezoekers zullen haar dan ook niet mogen aaien maar Roosje kent de verzorgers goed. Ze laat zich dan graag aaien of met zachtjes borstelen.Ze is tenslotte een rustig en vriendelijk varken! 

Omdat Roosje veel slaapt en slecht ziet, denken we dat ze al oud is, maar dat weten we helaas niet

DSC_3222

Onze Ouessant schaapjes zijn schattig om te zien. Dat komt omdat ze klein zijn, maar ook vanwege hun rustige en lieve karakter.

Zij laten zich het best aaien als mensen rustig lopen of zitten. Wanneer je snel op hen afloopt of achterna rent, vinden ze dat niet fijn en lopen snel weg. Maar geen enkel dier is daar bij de Dierenweide blij mee!

De schaapjes zijn op bij ons te bewonderen in zwarte en bruine kleuren. Ze bestaan ook in zwart en grijs maar die lopen niet bij de Dierenweide rond.

Voor foto hobbyisten zijn de Ouessant schaapjes zeer geschikt. Hun lieve kopjes en zachtaardig karakter spatten van het beeld af. En wanneer er wat hooi of stro tussen hun vacht zit, kan dat grappige plaatjes opleveren.

Eens per jaar moeten de schapen worden geschoren. Dit gebeurt meestal in de maand mei of juni. Wanneer de schaapscheerder komt maken we er een mooie dag van waarbij iedereen mag komen kijken en er spelletjes gespeeld kunnen worden.

Meer weten over onze Ouessant schapen?

De naam “Ouessant” komt van het Île d’ Ouessant, een klein eilandje voor de kust van Bretagne in Frankrijk. Ouessant spreken we op z’n Nederlands uit als oe-es-sant.

Een Ouessant schaap is het kleinste schapenras ter wereld. Ze hebben een lief en rustig karakter en zijn bijna nooit ziek. De vrouwtjes schapen wegen ongeveer 14 kilo, de mannetjes 20 kilo. Bij de Ouessanten hebben de vrouwtjes geen hoorns maar de mannetjes wel. Zoals je zult zien hebben onze schaapjes geen hoorns en zijn ze dus allemaal vrouwtjes.

Een Ouessant schaapje is pas echt uitgegroeid na 3 jaar. Wij hebben 7 oudere maar ook een jong zwart schaapje rondlopen die nog niet is volgroeid.

De schaapjes eten gras maar omdat wij geen gras hebben krijgen ze hooi. Ook krijgen ze iedere ochtend een handjevol speciale schapenbrokken. Ze vinden dit niet alleen lekker maar ook het is ook goed voor ze omdat er onder andere vitaminen in zitten.

Ook zul je ze af en toe zien likken aan een groot wit blok. Dit is een liksteen wat gemaakt is uit natuurlijk rotszout. Rotszout bevat natuurlijke mineralen. Mineralen en zout zijn onmisbaar voor schapen en geiten. En natuurlijk hebben ze ook water nodig.

De ezels Kuifje en Dirkje zijn nieuwsgierig maar ook een beetje verlegen. Als ze je eenmaal kennen vinden ze het heerlijk om dichter bij je in de buurt te zijn. Op de Dierenweide hebben ze een ruime plek tussen de bomen. Waar Kuifje is zie je meestal ook Dirkje, want ezels vinden het niet prettig om alleen te zijn. Ze genieten het meest van het samen rondrennen en spelen.

Wanneer we ’s morgens starten met het voeren van de schapen en geiten, laten Kuifje en Dirkje ook flink van zich horen door luidkeels te balken. Dat is vermakelijk om te zien en te horen!

Kuifje en Dirkje zijn prachtig bruin en grijs en wanneer hun winter- naar de zomervacht gaat, houden ze het meest van aaien of zo nu en dan geborsteld worden door onze vrijwilligers. Daarnaast vinden ze het altijd fijn om van iedereen aandacht te krijgen.

Weetjes over ezels

Kuifje en Dirkje zijn Mediterrane miniatuur (mini)ezels. Hoewel veel ezelsoorten zich hebben ontwikkeld in een subtropisch klimaat, kunnen ze zich goed aanpassen aan onze weersomstandigheden. Daarvoor moeten we wel goed rekening houden met voeding en huisvesting. Een droge stal waar ze kunnen schuilen en veel ruimte is voor alle soorten ezels belangrijk. De stal moet dagelijks schoon gemaakt worden en de ezelsmest moet uit het weiland weggehaald worden om wormbesmetting te voorkomen.

De kleur van ezels schommelt tussen grijs, bruin en zwart, maar er zijn ook bonte ezels en schimmels.

Ezels kunnen heel goed in het donker zien en hebben een goed overzicht over hun omgeving. Paarden rennen weg wanneer ze gevaar ruiken, maar ezels durven het gevaar op te zoeken en het ‘hoofd te bieden’.

De dwerggeiten Charlie, Dixie en Koosje lopen op een deel van de Dierenweide wat toegankelijk is voor iedereen. Je kunt zo echt contact maken met deze leuke dieren. Vooral met mooi weer is dit een populaire plek om even uit te rusten. 

De geiten komen – wanneer je op het bankje of op de boomstam zit –  regelmatig rondsnuffelen. Ze zijn vaak op zoek naar iets om op te kauwen.  Ze mogen niets te eten krijgen van bezoekers, want dat is slecht voor hun gezondheid.  Dat is voor alle dieren op de Dierenweide hetzelfde.

 Charlie, Dixie en Koosje klimmen regelmatig op- of in hun geitenhuisjes. Voor de kinderen is er een speeltuintje met ruimte om te picknicken buiten de Dierenweide. Zo heeft iedereen zijn eigen speel- en eetplek.

 

Wat eet een geit?
Alleseter?

Een geit staat erom bekend dat ze alles willen eten. Dat ze overal aan knagen wil niet zeggen dat al het voedsel goed voor hen is. Zeker dwerggeiten niet, want die worden snel te dik.

Waarom mag jij als bezoeker dieren niet voeren op de Dierenweide?

Ze kunnen zichzelf overeten of iets verkeerds binnen krijgen waardoor ze erg ziek kunnen worden en zelfs kunnen overlijden.
Bij het zien van jouw ’tractatie’ kunnen alle dieren die loslopen op jou af komen rennen en daardoor snel ruzie krijgen met elkaar. Een bijt, trap of duw kan dan makkelijk ontstaan bij jou of een ander dier. Dat kan verkeerd aflopen en dat willen we niet!
Ze hebben ’s ochtends al het voedsel gekregen wat het best bij hen past. Dat is voor alle dieren genoeg en dan blijven ze zo lang mogelijk gezond en kunnen we allemaal het langst van onze dieren genieten.

Tumtum is samen met haar zusje Dropje bij de dierenweide gekomen toen ze nog lammetjes waren. Ze zijn op 18 april 2021 geboren. Helaas is Dropje aan het Blauwtong virus op 18 oktober 2023 overleden. TumTum en Dropje waren echte gezelligheidsdieren. Ze leefden tussen de andere schapen en geiten maar kwamen ook graag bij bezoekers staan om geknuffeld te worden. Ze kwamen het liefst langs wanneer je rustig op een boomstam of bankje zat. 

Dropje had net als TumTum een prachtige bonte vacht. Een combinatie van bruin, wit en zwart. 

TumTum had ook het blauwtongvirus maar is opgeknapt en kan In mei of juni fijn weer geschoren worden door de schaapscheerder  die langs komt bij Stichting Dierenweide Zonnehoeve. Dan wordt van de wol Tumtum iets moois gemaakt zoals bijvoorbeeld een trui of sokken.

Kom gezellig langs om kennis met ze te maken!

Is het Bonte Schaap een schapenras?

Het Bonte Schaap ziet er prachtig uit,  maar is officieel géén schapenras. De herkomst van het Bonte Schaap is onbekend of het spoor is nog amper terug te vinden. 

Vaststaat dat het bonte schaap van oudsher voorkomt in het veenweidegebied (tussen Leiden en Utrecht). Het waren vroeger de schapen van de boeren in het veenweidegebied. Daar hielden ze het gras kort. 

Er zijn naar schatting enkele tienduizenden bonte schapen in Nederland. Het Bonte Schaap leeft – net als alle schapen – het liefst in een kudde. Schapen die alleen leven zijn vaak eenzaam en ongelukkig. Gelukkig heeft TumTum gezelschap aan de Quessant schaapjes.

Wist je dat schapen kunnen doodgaan als zij op hun rug liggen en niet meer op kunnen staan? Dus als je een schaap op zijn rug ziet liggen, help hem dan weer overeind.

Een mannetjes schaap wordt een ram genoemd, een vrouwtje een ooi en een baby een lammetje.  Meestal krijgen ooien een 1 -, 2- of 3ling per jaar. Reken maar uit hoe gezellig dat wordt met elkaar!

Liesje

Maak kennis met Liesje en Tommy, onze vrolijke Shetlandpony’s die op de Dierenweide in Hilversum wonen. Met hun zachte vacht en vriendelijke ogen zijn ze favoriet onder de bezoekers van de Dierenweide

Liesje en Tommy zijn niet alleen alleen lief en intelligent, maar ze houden er ook van om nieuwe mensen te ontmoeten en begroeten. Ze zijn altijd blij om nieuwe vrienden te maken. Wanneer je de kans krijgt om hen te bezoeken, aarzel dan niet om Liesje en Tommy een aai te geven!

Wil je nog wat meer over Liesje en Tommy weten? Tommy is de grootste en is met zijn 15 jaar de oudste. Liesje is 4 jaar en kleiner dan Tommy, maar wel de brutaalste!

Wat is een Shetland pony?

De shetlandpony of Shetlander is de kleinste ponysoort van de wereld. Ze zijn erg sterk en kunnen goed tegen slecht weer maar een schuilstal vinden ze toch wel heel fijn.

Het karakter van een Shetlandpony is vrolijk, aanhankelijk, ondernemend, intelligent en leergierig. Maar ze zijn ook koppig en eigenwijs

Shetlanders hebben aanleg om dik te worden en kunnen wel 30 jaar oud worden. Ze hebben weinig voedsel nodig. Op de Dierenweide Zonnehoeve krijgen ze precies wat ze nodig hebben. Het is dan ook heel slecht voor hun gezondheid om gevoerd te worden door bezoekers. Ze kunnen daar zelfs erg ziek van worden en dood gaan!

Voeder Liesje en Tommy niet en doe dat ook niet bij onze andere lieve dieren!

 

Yaro, onze Afrikaanse boergeit is een lieve viervoeter. Hij is heel vriendelijk maar vergeet af en toe dat hij wel heel groot is in vergelijking met de dwerggeitjes of de Quessant schaapjes. Vooral bij het voeren kan hij dan andere geiten wegduwen en dat maakt dat hij vaak even apart gezet wordt om te eten. Dat is niet altijd even makkelijk want Yaro is best groot en heeft altijd trek!

 

Wat eet een geit?
Alleseter?

Een geit staat erom bekend dat ze alles willen eten. Dat ze overal aan knagen wil niet zeggen dat al het voedsel goed voor hen is. Zeker dwerggeiten niet, want die worden snel te dik.

Waarom mag jij als bezoeker dieren niet voeren op de Dierenweide?

Ze kunnen zichzelf overeten of iets verkeerds binnen krijgen waardoor ze erg ziek kunnen worden en zelfs kunnen overlijden.
Bij het zien van jouw ’tractatie’ kunnen alle dieren die loslopen op jou af komen rennen en daardoor snel ruzie krijgen met elkaar. Een bijt, trap of duw kan dan makkelijk ontstaan bij jou of een ander dier. Dat kan verkeerd aflopen en dat willen we niet!
Ze hebben ’s ochtends al het voedsel gekregen wat het best bij hen past. Dat is voor alle dieren genoeg en dan blijven ze zo lang mogelijk gezond en kunnen we allemaal het langst van onze dieren genieten.

Op de Dierenweide staat een gezellig en ruim konijnenverblijf waar onder andere Frummel en Dushi samen met andere konijnen de dag doorbrengen. Er is een binnendeel en een buitenren. De konijnen zijn vanuit de buitenren te bewonderen; de binnenren is niet vrij voor bezoekers toegankelijk.

We laten onze konijnen niet optillen en dragen; Een konijn is een prooidier, en zal het daarom over het algemeen niet zo heel fijn vinden om opgetild te worden, maar ze zijn wel gek op aandacht.

Frummel is een Hangoor dwergkonijn (zie; foto) . Zij staat dan ook de pronken op deze website want het is een echt fotomodel! Dushi is een Leeuwenkop (ras) konijn en is wit. In elk geval hebben ze allemaal grappige oren en een zachte vacht!

We kennen niet het ras van alle konijnen bij de Dierenweide. Dat is niet erg; we houden van elk konijn even veel.

 

Is een konijn verzorgen makkelijk?

Hoewel een konijn op het eerste gezicht wellicht een ‘makkelijk’ huisdier lijkt, komt er bij een goede verzorging van een konijn best nog veel kijken. 

Een konijn is een GROEPSDIER:  maar je kunt niet zomaar alle konijnen bij elkaar in een hok zetten; er kan ruzie van komen (teveel mannetjes bijvoorbeeld)

Een konijn heeft RUIMTE nodig: zo kunnen ze hun spieren trainen en krijgen daardoor ook minder darm problemen. 

Een konijn heeft een GEMIDDELDE TEMPERATUUR nodig; wat veel mensen niet weten is dat een temperatuur van boven de 25 graden al dodelijk voor een konijn kan zijn!

Een konijn heeft NAGELCONTROLE, VACCINATIES en een SCHOON HOK  nodig; te lange nagels zorgen voor ongemak, pijn en zweren, vaccinaties tegen dodelijke ziektes en virussen en een schoon hok omdat de viezigheid ervoor kan zorgen dat een konijn sneller ziek wordt.

En natuurlijk: GOED EN GESCHIKT VOER! Hier geldt in het bijzonder: ga er voorzichtig mee om en biedt niet dagelijks witlof,en fruit aan! 

In de bunker op de Dierenweide leven wilde konijntjes. We denken dat er ooit een wit ’tam’  is ontsnapt. Het is dan ook leuk om te zien dat er toch elk jaar weer nieuwe wilde konijntjes rondrennen. Ze moeten wel oppassen voor roofdieren zoals sperwer, vos enzovoorts. Gelukkig blijven er altijd een paar oppassende konijntjes over die schuilen in de bunker en zich weten te ontwikkelen tot een volwassen konijn. 

Omdat er dit jaar een wild wit konijn rondhuppelt, worden we af en toe gebeld met de mededeling dat er een konijn ontsnapt is. Gelukkig is dat niet het geval geweest,  maar we vinden het wel fijn dat de mensen zo oplettend zijn. 


De drie vrolijke Angorageiten: zoon, moeder en dochter

20230413_102646