Maak kennis met onze lieve dieren

Bij Dierenweide Zonnehoeve werken we samen met een team van enthousiaste vrijwilligers die de dieren dagelijks verzorgen en bezoekers verwelkomen. We hebben een breed scala aan dieren, waaronder schapen, geiten, kippen, konijnen en nog veel meer. Al onze dieren worden goed verzorgd en krijgen de juiste voeding en medische zorg. 

In het hok waar je nu niet zo dicht bij kunt komen wonen de dames Tik en Tok. De kippen zijn bij ons gekomen omdat ze op de plek waar ze woonden niet meer konden blijven. Ze zijn al wat ouder waardoor ze nu geen eieren meer leggen. Overdag zie je ze vooral in de buitenren rondlopen maar ‘s avonds gaan ze lekker samen op stok in het binnenhok.

Ouessant schaapjes zijn schattig om te zien. Dat komt omdat ze klein zijn, maar ook vanwege hun rustige en lieve karakter.

Zij laten zich het best aaien als mensen rustig lopen of zitten. Wanneer je snel op hen afloopt of achterna rent, vinden ze dat niet fijn en lopen snel weg. Maar geen enkel dier is daar bij de Dierenweide blij mee!

De schaapjes zijn op bij ons te bewonderen in zwarte en bruine kleuren. Ze bestaan ook in wit en grijs maar die lopen niet bij de Dierenweide rond.

Voor foto hobbyisten zijn de Ouessant schaapjes zeer geschikt. Hun lieve kopjes en zachtaardig karakter spatten van het beeld af. En wanneer er wat hooi of stro tussen hun vacht zit, kan dat grappige plaatjes opleveren.

Eens per jaar moeten de schapen worden geschoren. Dit gebeurt meestal in de maand juni. Wanneer de schaapscheerder komt dan  maken we er een mooie dag van waarbij iedereen mag komen kijken en er spelletjes gespeeld kunnen worden.

De ezels Kuifje en Dirkje zijn nieuwsgierig maar ook een beetje verlegen. Als ze je eenmaal kennen vinden ze het heerlijk om dichter bij je in de buurt te zijn. Op de Dierenweide hebben ze een ruime plek tussen de bomen. Waar Kuifje is zie je meestal ook Dirkje, want ezels vinden het niet prettig om alleen te zijn. Ze genieten het meest van het samen rondrennen en spelen.

Wanneer we ’s morgens starten met het voeren van de schapen en geiten, laten Kuifje en Dirkje ook flink van zich horen door luidkeels te balken. Dat is vermakelijk om te zien en te horen!

Kuifje en Dirkje zijn prachtig bruin en grijs en wanneer hun winter- naar de zomervacht gaat, houden ze het meest van aaien of zo nu en dan geborsteld worden door onze vrijwilligers. Daarnaast vinden ze het altijd fijn om van iedereen aandacht te krijgen.

De dwerggeiten Charlie, Dixie en Koosje lopen op een deel van de Dierenweide wat toegankelijk is voor iedereen. Je kunt zo echt contact maken met deze leuke dieren.

De geiten komen, wanneer je op het bankje of op de boomstam zit, regelmatig rondsnuffelen. Ze zijn vaak op zoek naar iets om op te kauwen. Ze mogen niets te eten krijgen van bezoekers, want dat is slecht voor hun gezondheid. Dat is voor alle dieren op de Dierenweide hetzelfde.

Charlie, Dixie en Koosje klimmen regelmatig op- of in hun geitenhuisjes. Voor de kinderen is er een speeltuintje met ruimte om te picknicken buiten de Dierenweide. Zo heeft iedereen zijn eigen speel- en eetplek.

Tumtum is een echt gezelligheidsdier. Ze leeft tussen de andere schapen en geiten maar komt ook graag bij bezoekers staan om geknuffeld te worden. Het liefst krijgt Tumtum een heleboel aaien over haar bol en blijft daar graag een tijdje voor bij je hangen. Ze komt het liefst langs wanneer je rustig op een boomstam of bankje zit.

Tumtum heeft een prachtige bonte combinatie van bruin, wit en zwart in haar vacht. In juni komt de schaapscheerder langs bij Dierenweide Zonnehoeve. Kom gezellig langs om kennis met haar te maken!

Liesje

Maak kennis met Liesje en Tommy, onze vrolijke Shetlandpony’s die op de Dierenweide wonen. Liesje is de jongste en kleinste van de twee. En ook de brutaalste. Daarom staan ze samen op een afgesloten gedeelte van de Dierenweide.

Liesje en Tommy zijn niet alleen alleen lief en intelligent, maar ze houden er ook van om nieuwe mensen te ontmoeten en begroeten. Ze zijn altijd blij om nieuwe vrienden te maken. Wanneer je de kans krijgt om hen te bezoeken, aarzel dan niet om Liesje en Tommy een aai te geven!

Yaro, onze Afrikaanse boergeit is een lieve viervoeter. Hij is heel vriendelijk maar vergeet af en toe dat hij wel heel groot is in vergelijking met de dwerggeitjes of de Ouessant schaapjes. Vooral bij het voeren kan hij dan andere geiten wegduwen en dat maakt dat hij vaak even apart gezet wordt om te eten. Dat is niet altijd even makkelijk want Yaro is best groot en heeft altijd trek!

Op de Dierenweide staat een gezellig en ruim konijnenverblijf waar onder andere Frummel en Dushi samen met andere konijnen de dag doorbrengen. Er is een binnendeel en een buitenren. De konijnen zijn vanuit de buitenren te bewonderen; de binnenren is niet vrij voor bezoekers toegankelijk.

We laten onze konijnen niet optillen en dragen; Een konijn is een prooidier, en zal het daarom over het algemeen niet zo heel fijn vinden om opgetild te worden, maar ze zijn wel gek op aandacht.

Frummel is een Hangoor dwergkonijn (zie; foto). Zij staat dan ook te pronken op deze website want het is een echt fotomodel! Dushi is een Leeuwenkop (ras) konijn en is wit. In elk geval hebben ze allemaal grappige oren en een zachte vacht!

We kennen niet het ras van alle konijnen bij de Dierenweide. Dat is niet erg; we houden van elk konijn even veel.

Sikje, Bobby en Boets zijn niet alleen grappig om te zien maar ze zijn ook aanhankelijk. Vooral moeder Sikje komt je vaak opzoeken. Ze vindt het lekker dan om haar kop langs je benen te schuren. Ook haar zoon en dochter komen je vaak even gedag zeggen.

Twee keer per jaar wordt hun warme vacht geschoren. De wol van een Angorageit heet mohair en is na een grondige wasbeurt zo zacht als zijde.